Kiemelkedő eredmények az első Egyetemi Cheerleading világbajnokságon – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Kiemelkedő eredmények az első Egyetemi Cheerleading világbajnokságon

Eseménydús napokat tudhat maga mögött az első magyar egyetemi cheerleading válogatott. Október első hétvégéjén rendezték ugyanis a – szintén első – FISU Cheerleading Világbajnokságot, melynek Magyarország két kategóriában is szereplője volt. Két egyetemi sportegyesületből, összesen öt felsőoktatási intézmény sportolói alkották a huszonöt fős delegációt Kovácsik Rita és Miklós Mátyás vezetésével. Két fontos versenyszámban állt össze válogatott, hogy magyar színekben képviseljék hazánkat és az egyetemi sportot. Pom Dance Double-ben és Small Coed Elite divíziókban.

Egy intenzív szeptemberi felkészülést követően, október 3-án utazott a csapat a lengyelországi Lodz városába. Első körben, a nulladik napon, szabadedzések sora várt a csapatra. A helyszíni felkészülés komoly izgalmakkal indult, hiszen nem mással, mint a többszörös világbajnok csapattal, az Egyesült Államok válogatottjával sorsolták össze a mieinket. A kezdeti kézremegés azonban idővel alábbhagyott, és profi sportolói koncentráció vette át a helyét. Mind táncos párosunk, mind pedig a nagy csapat sikeres edzésekkel zárta a napot, így a delegáció nyugodt hangulattal kezdett készülődni az esti nyitóünnepségre.

12 ország, több mint 1500 sportoló, várta izgatottan, hogy felsorakozzon nemzeti lobogója mögött. A hazai csapat a Kínai delegációt követően lépett a stadionba és szelte keresztül a csarnokot piros, fehér és zöld színkavalkád közepette. A hivatalos nyitóceremónia köszöntőkkel és egy nemzetek közötti bemutatkozással ért véget.

Az első versenynapon, 11:50-kor, a Double Dance párosunkért szoríthatott a közönség. A színpadra lépés előtti izgatott pillanatokat követően, egy fergeteges koreográfia következett, amivel a lányok lenyűgözték mind a közönséget, mind pedig a pontozókat. Egy igen népes mezőnyből, az előkelő hetedik helyre rangsorolták őket az elődöntő pontjai alapján. Az első három helyen jelenlegi világbajnokok és címvédő országok foglaltak helyet. Egyesült Államok, Japán, Oroszország.

A délután programjában 18:07-kor lett ismét forró a talaj, hiszen a hazai Elite Small Coed csapat lépett a színre. Hihetetlen energiákat szabadított fel a csapat és bár apróbb hibákkal, de kiváló gyakorlattal robbantak be a mezőnybe, melyet rendkívül előkelő pontszámmal jutalmazott a bírói panel, így jó hangulatban és nagy reményekkel tértek nyugovóra a sportolók.

A döntő napján, már nagyobb volt a tét, itt ugyanis az összepontszám 75%-át kellett megszereznie a csapatoknak. Két szinte hibátlan gyakorlat után magasan voltak a támasztott elvárások. A versenynapra megérkezett a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára, Dr. Székely Mózes, és Szentkirályi-Szász Krisztina MEFS ügyvezető igazgatója, hogy a helyszínen kövesse nyomon az eseményeket, és bátorítsa a válogatottat.

A délelőtt 11:20 perckor kezdett érdekes lenni a hazai közönség számára, ekkor lépett talajra ugyanis a Double Dance válogatottunk. Az elődöntőben nyújtott lélegzetelállító gyakorlatukat felülmúlva, még magasabb pontszámot értek el. Mindezzel megőrizve előkelő helyüket, a világ hetedik legjobb helyét elfoglalva kategóriájukban.

Egy rövid szünet utána, délután 17:05 perckor kezdett melegíteni a Coed válogatott, akik a hibátlan gyakorlatra és az összpontszámra koncentráltak. 17:57 percig minden olajozottan haladt. Már csak 10 perc volt hátra a talajra-állásig, amikor is az utolsó bemelegítő elemsornál az egyik sportoló hirtelen megtorpant, majd a kezéhez kapott. A következő pillanatban már orvosok sokasága és a csapat vette körbe. Sérülés.

A szabályok lehetővé teszik, hogy ilyen esetben egy órával későbbre, a kategória végére soroltasson egy csapat. A válogatott edzői, az orvossal és a bírókkal konzultálva, meghozták a döntést. 19:07-re átsorolva a csapat rajtvonalhoz állását. Komoly fájdalmai ellenére a sportoló egyértelműen jelezte, hogy folytatni szeretné. Újabb orvosi konzultáció következett, akik jóváhagyták a versenyzést és speciális módon rögzítették a sérülést.

A nemzeti válogatott ekkor mutatta meg az igazi erejét, egyszerre vette profi sportolóhoz méltóan az akadályt, és zárt össze egy emberként sportolótársuk mögött, minden kétséget eloszlatva, hogy meg tudja-e csinálni az elemeit.

18:47 perc, húsz hosszú perc a versenyig. Eljött a pillanat, amikor újra végig kellet próbálni az elemsorokat, hogy a csapat képes-e megcsinálni. Pontról pontra haladtak az elemekkel, míg végül eljött az elem, ahol a sérülés történt. Ezúttal hibátlan. 18:57 perc a csapat felsorakozik a versenytalaj mellett és kezdetét veszi a végtelennek tűnő várakozási idő. 19:07 perc hatalmas ováció közepette talajra szólítják a magyar válogatottat. Lélegzetvisszafolytva várja a közönség a helyszínen, és a közvetítés másik oldalán, hogy mi fog történni. Minden fájdalom ellenére egyszerre csak nyugalom ereszkedik a csarnokra. A következő pillanatban pedig egy hatalmas ováció közepett, a válogatott egy szinte hibátlan versenygyakorlat befejező elemsorát hajtja végig. Sikerült.

Az addig még oly fontosnak tartott cél, az összpontszám hirtelen másodlagossá vált, minden sportoló úgy érezte, a nagyobb csatát már megnyerte, ami ott volt, abban az örökké tartó 60 percben, míg eldőlt, talajra tudnak-e állni a sérülés ellenére.

A beszélgetést azonban egy hang szakította félbe, az eredményhirdetés hangja. Ahol a következő pillanatban, már csak arra lett figyelmes a csapat, hogy a dobogóra szólítják őket. Magyarország 325,63 ponttal az első helyen, a Small Coed Elite kategóriában. A sportolóink csillogó szemmel, büszkén vehették át az érmeket, maguk mögött tudva két remek versenygyakorlatot, és az igazi küzdelmet ami a színfalak mögött zajlott.

A küzdelemmel tarkított napok után, végül büszkén térhetett haza az első magyar egyetemi cheerleading válogatott, az egyetemi világjátékokról a két fantasztikus helyezéssel!

 

A válogatott keret tagjai:

 

Freestyle Double:

 

Rózsás Patrícia – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Balogh Patrícia – Budapesti Corvinus Egyetem

 

Coed Team L5:

 

Andicsku Ivett – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Balogh Patrícia – Budapesti Corvinus Egyetem

Busai András – Semmelweis Egyetem

Fáki Eszter – Semmelweis Egyetem

Gerlei Anna – Budapesti Műszaki Egyetem

Hock Gergő – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Hoffmann Noémi – Budapesti Corvinus Egyetem

Kancsár Enikő – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Lőrinczy-Nagy Emerencia – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Maurer Kata – Semmelweis Egyetem

Márton István – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki Egyetem

Molnár Szilvia – Budapesti Corvinus Egyetem

Ripszám Emese – Semmelweis Egyetem

Selmeczi Franciska – Semmelweis Egyetem

Sipos Réka – Semmelweis Egyetem

Skornyák Dóra – Óbudai Egyetem

Springer Csenge – Semmelweis Egyetem

Szabó Hanna Mária – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Szabó Kristóf – Budapesti Corvinus Egyetem

Szolnay Ádám Hunor – Semmelweis Egyetem

Szurovcsák Cintia – Budapesti Corvinus Egyetem

Szűcs Zsófia – Eötvös Loránd Tudományegyetem

 

Galéria: https://www.eltecheer.hu/gallery/i-egyetemi-cheerleading-vilagbajnoksag

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk