Cheer dance, sideline cheer és game day – avagy nézzük meg a cheer táncos oldalát is! – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Cheer dance, sideline cheer és game day – avagy nézzük meg a cheer táncos oldalát is!

Manapság egyre több sportmérkőzésen tűnnek fel cheerleaderek hazánkban is. Legtöbbször, ha laikusok közt valaki a cheerre gondol, vagy a fényes pomponnal táncoló lányok, vagy az egymást dobáló sportolók jutnak eszükbe. Tulajdonképpen ez így is van, azonban a sportág ettől sokkal többől áll. Ez alapján két nagyobb ágra osztható fel: a táncos (cheer dance) és az akrobatikus részre, ahol a sportolók dobásokat, emeléseket (stunt) és piramisokat mutatnak be. Most a cheer dance-ről lesz szó, azon belül az alapokról és a sideline cheer, game day hagyományokról.

Cheer dance

A cheer dance nevéből adódóan a szurkolás egy olyan ágát képviseli, ahol a közönség szórakoztatása vagy a versenykoreográfia bemutatása táncos formában valósul meg. Versenyeken Performance cheer-ként szerepel, ahol 4 nagyobb kategóriára különül el: freestyle, jazz, hip hop és high kick. Mielőtt különválasztanánk a kategóriákat, nézzük meg a közös vonásaikat!

Az összes táncban elengedhetetlen például a zene vizuális visszaadása, a technikai elemek pontos kivitelezése, ugrások és akrobatika használata a szabályok szerint. Nem utolsó sorban a szinkronitás, kiscsoportos és páros részek, látványos térformák és váltások használata, de legfőképp a koreográfia egyedisége is alapvető fontosságú egy koreográfiában. 

Most pedig vegyük sorra a Performance cheer kategóriákat, melyhez videós szemléltetést is csatoltunk: 

  • Freestyle: a koreográfia bemutatása pomponnal történik, ahol nagy hangsúly van a forgások és a feszes, pontos karmozdulatok technikai kivitelezésén (pom technika), a dinamikán, a látványos térforma váltásokon, ún. szintezés (levels) szerint és eltolásban végrehajtott mozdulatok alkalmazásán is.

    Jazz: egy líraibb, művészibb műfaj, melyben a koreográfia folyamatossága, a zene mondanivalójának és tempójának visszaadása szintén hangsúlyos a technikai elemek (ugrások, forgások, emelések) mellett; a hajlékonysági (stretching) skillek nagyobb százalékban fordulnak elő ebben a műfajban.

  • Hip hop: lazább, utcai stílust képvisel a performance cheerben, melyben a talaj használat (floor work), az ún. lefagyások (freezes) és ugrások jelentős részét képezik a gyakorlatnak, mindemellett a ruházatnak is vissza kell adnia a hip hop stílust.
  • High kick: igazi amerikai sajátosság, melyben a gyors, ám magas rúgások (kick-ek) teszik ki többnyire a koreográfia alapját. Ebben a műfajban fontos a rúgások pontos és erős technikai bemutatása, szinkronban a csapattársakkal, partnerrel.
Sideline cheer

A cheer dancehez is tartozó, ám valamennyire elkülöníthető ág a sideline cheer. Magyarul leggyakrabban széltáncnak hívjuk, de sokkal többet foglal magában, mint elsőre tűnik.

Amerikai hagyományok

A sideline cheer fő funkciója, hogy a cheerleaderek a sportmérkőzésen pálya széléről szórakoztassák, vezessék és lelkesítsék az adott csapatot a közönséggel együtt. Ezt különböző módon tudják elérni: látványos karmozdulatokkal pompon segítségével, lelkesítő szövegek skandálásával és szünetekben koreográfiák bemutatásával. Fontos, hogy a közönséggel szoros kapcsolatban legyenek – ezt általában egy vagy több beépített emberrel szokták megoldani a szurkolók között. Amerikában általában a naptári év második felében, tehát júliustól decemberig tartó időszakban lehet a legtöbbször sideline cheerrel találkozni. A hagyományok közé tartozik, hogy a cheerleadereket az adott egyetem zenekara is elkíséri. Meccsek közben gyakorta táncolnak/stuntolnak fúvós zenére is, ám a félidei bemutató modern zenére történik.

Ohio State Dance Team táncosai sideline cheer közben

Milyen mozdulatokat érdemes használni egy mérkőzés alatt?

  • Egyszerűbb széltánc mozdulatokat, melyeket a közönség is utánozhat
  • Célszerű a támadás és védekezés idejére külön buzdító szövegek és hozzá tartozó karmozdulatok használata
  • Olyan szurkolás alkalmazása, amiben feliratok vagy emelések is szerepelnek
  • Külön koreográfia készítése az időkérésekre, félidőre
  • Olyan zene választása, melyet a közönség is ismer, megalapozva egy jó hangulatot
Védekezésre buzdító felirattal segítik a szurkolókkal való kommunikációt

Mint ahogy a cheerleading más részeiben, a sideline cheernél is nagyon fontos az azonos kinézet. A ruházatuk sokszor a cheer hagyományait megőrizve kevésbé díszes, egyszerűbb, és rendszerint az arcukra is festenek logót vagy más jelképes motívumot, ezzel is támogatva a sportolókat. (További divattal kapcsolatos információkat az előző blogbejegyzésben olvashattok.)

Extra tippek a jó sideline cheer kialakításához: fontos ismerni az adott sport alapszabályait, így könnyebb alkalmazkodni a mérkőzés alakulásához. Célszerű próbát tartani az egyes helyszíneken, valamint összegezni a tanulságokat minden meccs után. 

Game day routine, vagyis a félidei show 

A mérkőzések szünetére készített koreográfiáról is fontos szót ejteni. A Varsity megfogalmazásában így hangzik a game day definíciója: ‘Motivate the Crowd. Support the Athletes. Create a Home Field Advantage’, azaz motiváld a közönséget, támogasd a sportolókat és teremtsd meg a hazai pálya előnyeit. Az úgynevezett ‘game day routine’ (vagyis a sportmeccsen bemutatott félidei szurkoló koreográfia) fontos eleme egy mérkőzésnek. Ebben a műsorban minden cheerleading ágazatból merítenek az edzők: emelésekből, ugrásokból, táncos blokkokból is állhatnak. Ilyenkor elrugaszkodnak a versenykategóriákban foglalt szabályoktól, és egy szabadabb show kerül bemutatásra. 

University of Minnesota táncosai egy futball meccs félidejében

Az amerikai bajnokságon egy új versenykategóriát jelent a game day, amit néhány évvel ezelőtt építettek be a programba. Itt azoknak is lehetőségük van versenyezni, akik nem tudnak a cheer dance vagy cheerleading kategóriában versenytalajra lépni. Ezek a koreográfiák technikailag egyszerűbben felépített rutinok, aminek célja legfőképp a cheerleading hagyományos mivoltának bemutatása és megőrzése – vagyis a lelkesítés, a szórakoztatás és a közönség vezetése. Rendszerint a csapat kabalája is velük van, illetve használnak szöveget tartalmazó táblákat, zászlókat és egyéb eszközöket is.

Sideline cheer és game day Magyarországon

Hazánkban is megjelennek a cheer sportnak azon ágai, melyben a csapatok szabadidősportként és/vagy versenysportként űzik. A sideline és game day részekhez a legközelebb álló versenykategória a Show cheer. Ugyan kabalaállatok nem lépnek fel ebben a számban, de a koreográfia összetétele jórészt  táncból és emelésekből áll, vegyítve. Egy úgynevezett szabad kategória, ahol még annyi szabályi megkötés sincs, mint a performance cheer vagy cheerleading kategóriákban.

A koreográfiák hazánkban ritkán kezdődnek szurkolással, nem úgy, mint amerikai társainknál. A hagyományőrzés helyett inkább egy tematikus, szórakoztató műsort készítenek a csapatok. Versenyszerzont tekintve a tavaszi versenyeken mérettetik meg magukat a magyar csapatok Show cheerben.

ELTE-BEAC Cheerleaderek félidei show és sideline cheer közben

Népszerű továbbá a hazai cheer csapatoknál a különböző sport meccseken való részvétel is. Olykor meghívásos alapon, máskor pedig valamely saját főiskolai vagy egyetemi csapatuknak szurkolnak. A sideline cheer alkalmazása szinte mindenhol jelen van, ahogy a félidei bemutató is. A közönséggel való szoros kapcsolat még csak kevéssé elterjedt itthon, hiszen a sport kultúránk eltérően fejlődött az amerikaihoz képest. Ami viszont mindegyikben közös: elsődleges a hazai csapat szurkolói támogatása és a szórakoztatás.


 

Források: Cheer Coaches Academy ICU Varsity

Képek forrása: Pinterest, Google, ELTE-BEAC Cheerleading

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk