Ennyit változott a cheer divat az elmúlt 120 évben – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Ennyit változott a cheer divat az elmúlt 120 évben

Napjainkban a cheerleaderek fellépő ruhája nem sokban tér el a hasonló akrobatikus sportot űző sportolók mezétől. Elasztikus anyag, ami szabad mozgást tesz lehetővé, testhezálló fazon és élénk színek, esetleg strassz díszítés. A lányok szoknyája minden esetben rövid, leginkább szűk fazonú, és teljesen elfogadottak a kétrészes, a hasat megmutató ruhák is. De persze ez nem volt mindig így, tekintsük hát át közösen, hogy honnan is indult a cheer divat, és hogy mik a főbb irányzatok a cheer világban napjainkban.

Az 1800-as évek vége és az 1900-as évek eleje

A huszadik század elején a cheerleading még kizárólagosan a férfiak hobbija volt. Sportról itt még nem igazán beszélhetünk, hiszen a cheerleading lényege itt valójában még mindössze a szurkolótábor feltüzelése volt. A cheerleaderek a pálya széléről összehangolt karmozdulatokkal vezényelték a közönség rigmusait, egyenruhájuk pedig ekkor még kifejezetten elegáns volt: egyforma galléros ing, egyen egyetemi kötött pulóver, vasalt nadrág és félcipő.

Férfi cheerleaderek az 1800-as évek végén

1920-1950

Nők először 1923-ban léphettek a pályára, hogy a férfiak mellett ők is részt vegyenek a közönség buzdításában. Megjelenésük a kezdetekben kor erkölcsi normáinak megfelelően szerény és visszafogott volt. Hosszú, szigorúan térd alá érő szoknyájuk vastag anyagból, általában gyapjúból készült, felül pedig ők is gallérős blúzt és kötött pulóvert viseltek. Mivel akkoriban koreográfiájuk többnyire csak egyszerű karmozdulatokból állt, így ez az öltözet sem akadályozta őket igazán a mozgásban. 

Cheerleaderek 1920 és 1950 között

1950-1960

Az ötvenes években a női sportolók ruhájának felső része továbbra is egy az iskola nevének kezdőbetűjével díszített pulóver volt. A felső stílusa ekkor azonban már kevésbé elegáns, inkább sportosabb volt, a testhezálló fazon helyett a buggyos, bő szabású pulóverek kerültek előtérbe. A szoknyák valamivel rövidebbek lettek, de még mindig takarták a térdet, az anyaghasználat tekintetében viszont a könnyedebb pamut váltotta fel a vastag gyapjút. 

A férfiak ruhája is egy fokkal sportosabb lett, az egyenruha már inkább hasonlított egy melegítő szettre, mint az egyetemisták elegáns hétköznapi megjelenésre.

Cheerleaderek 1950 és 1960 között

1960-1970

Ahogyan a hatvanas években  egyre elfogadottabbá váltak a rövidebb szoknyák a női divatban, úgy lett a térd fölé érő szoknya a cheerleaderek uniformisának is része. 

Szintén fontos változás volt, hogy a csapatok formális, kemény talpú bőrcipőjüket (ún. saddle shoe) fokozatosan fehér teniszcipőre cserélték. Ez lehetővé tette a sportolók számára, hogy dinamikusabb elemekkel és ugrásokkal teli koreográfiákat is bemutathassanak.

Cheerleaderek 1960 és 1970 között

1970-1980

A hetvenes évek gyökeres változást hoztak  a cheerleading mint sportág és a cheer divat tekintetében is. Jeff Webb ugyanis 1974-ben megalapította a Universal Cheerleading Associationt (UCA) valamint a Varsity Spirit márkát, és ezzel egyidőben hozzákezdett a cheerleaderek megjelenésének tudatos modernizálásához is. 

Webb bízott benne, hogy a cheerleading mint sport fokozatosan eltolódik az akrobatika irányába, a csapatok pedig egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek majd a gimnasztikus mozdulatok és emelések kivitelezésére. Ehhez azonban érthető módon a ruházatuknak is változnia kellett, hiszen ezek az elemek buggyos pulóverekben egy rugalmatlan anyagú uniformisokban már nem voltak kivitelezhetők.

Webb Kraig Tallmant bízta meg a feladattal, hogy a Varsity Spirit első főállású dizájnereként tervezzen igazi sportolókhoz méltó ruhát a cheerleadereknek. Tallmann munkájának halhatatlanságát jelzi, hogy az általa tervezett dizájnelemek, még ma is visszaköszönnek az egyetemi csapatok egyenruháin. Neki köszönhetjük például a cheerleader ruhákra annyira jellemző geometrikus mintákat és V alakban egymást keresztező csíkokat. Talmann még arra is nagy figyelmet fordított, hogy az általa tervezett egyenruhákon csak az a 18 szín köszönjön vissza, amik akkoriban az egyetemi sportcsapatok hivatalos színei voltak. Az általa megálmodott kreációk hatására a cheerleaderek nem csak népszerűek és divatosak lettek, de immár megjelenésük is megerősítette az üzenetet, hogy ők többé már nem csak más sportolókat támogató drukkerek, hanem valódi sportolók, akik saját versenyeiken mérik össze tudásukat. 

Persze a cheerleading 1980-ban még nagyon különbözött attól a sportágtól, amit napjainkban láthatunk. Különös kellékek, társastáncfigurák, showelemek, mind-mind a koreográfia részei voltak, a korabeli piramisok nagy része pedig ma már tiltott elemnek számítana. (Ezek mind megfigyelhetők a Kentucky cheer 1980-as gyakorlatában.)

Cheerleaderek 1970 és 1980 között

1980 – 1990

Az 1980-as évekre Jeff Webb munkája már valóban meghozta gyömölcsét, a cheerleading mint sportág egyre népszerűbb lett, a Varsity Spirit pedig saját divatkatalógusában mutatta be a legújabb cheer divatot. A cheerleaderek megjelenése sportos, vagány és divatos lett, rég eljárt már az idő a szendén mosolygó, bájos naiva cheerleader sztereotíp alakja fölött.

Varsity katalógus fotók és az első hivatalos cheer könyv borítója az 1980-as évekből

1990 – 2000

Az 1990-es években alakultak ki azok az egyenruha szabások, amik napjainkban is meghatározóak. Az egyetemi és az iskolai cheer világában korunk egyenruhái már nem sokban különböznek a 90-es években használt ruháktól. Ha összevetjük egymással például a Kentucky egyetem cheerleadereinek 1990-es és 2021-es egyenruháját, első ránézésre alig tudjuk kiszúrni a különbségeket.

Cheerleaderek 1990 és 2000 között

All-star cheerleading

Az 1990-es évek elején azonban megjelent a cheerleading egy új formája is, az all-star cheerleading. Az all-star cheerleaderek iskoláktól és egyetemektől függetlenül, klubbokban edzettek, így ruházatuk is egy merőben más irányzatot hozott be a cheerleading világába. Jellemzőek voltak az élénk, modern színeket használó, kétrészes szabású, a hasat megmutató ruhák, amin a csillag motívum kedvelt díszítőelem volt.

Sajnos az all-star cheer kezdeti éveiről nem igazán lehet fényképeket találni, de egy az 1999-es években sugárzott dokumentumfilm sorozatból, ami két all-star csapat versenyfelkészülését követi végig, valamint a Champion Outlaw Allstar Cheer 1996-os gyakorlatából valamelyest képet kaphatunk az akkori all-star egyenruhák divatjáról.

2000-

A 2000-es évek kezdete óta egy cheerleader ruhájának stílusát leginkább az határozza meg, hogy a csapata milyen versenyrendszerben versenyzik. Az iskolai és egyetemi csapatok még napjiankban is a hagyományos egyetemi színeket követő, gyakran V mintás, letisztult, a hasat eltakaró egyenruhákat viselik. Mivel a versenyzésen kívül iskolai csapatuk meccsein is szurkolnak, ezért ezek az egyenruhák gyakran többrészesek, hogy az időjárásnak megfelelően lehessen őket variálni. Egy egyetemi cheer ruhája hagyományosan a következő ruhadarabokból áll össze: Férfi sportolók esetében hosszúnadrág és rövid vagy hosszúujjú felső, a női sportolóknál pedig rövidnadrág, szoknya, mellény és egy hosszúujjú felsőrész amit a mellény alá tudnak felvenni.

Klasszikus fazonú cheer ruhák a Varsity Spirit 2022-es katalógusából

 

Ezzel szemben az all-star cheer ruhák sokkal nagyobb teret hagynak a kreativitásnak. Mintás anyagok, strasszok és tüll betétek, extrém hát megoldások mind megfigyelhetőek. A női sportolók esetében a szoknyák gyakran egészen rövidek és szűkek, de egyes csapatoknál akár a hercegnősebb, tüllösebb fazonok is megfigyelhetők. A férfi sportolók ruházata is gyakran egészen szűk szabású, sokszor a lányokéhoz hasonlóan hosszúujjú és szinte ugyanolyan gazdagon van kikövezve.

All-star cheer ruhák a Rebel Athletics Cheer 2022-es katalógusából

 

A cheer divat világa mára már hatalmas iparággá nőtte ki magát, ahol Amerika legjobb csapatai vagyonokat költenek az egyenruhájukra. A legdrágább verzió az, amikor a csapat nem is egy a katalógusban megtalálható ruhát rendel meg a saját színeiben, hanem dizájnereket felkérve egy teljesen személyreszabott uniformist terveztet meg magának. A szabás mellett a felhasznált anyagok ára is igen borsos tud lenni, az igazán elit csapatok ruhái nem ritkán valódi Swarowski kövekkel vannak kikövezve.

Források:

https://www.racked.com/2017/5/4/15407698/cheerleading-uniform-history
https://www.flocheer.com/articles/5050157-cheer-uniforms-then-and-now
https://www.varsity.com/about/legends/

Képek: Pinterest, Instagram, a Varsity Spirit és Rebel Athletics Cheer 2022-es katalógusai

 

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk