Egy nemzetközi verseny belülről – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Egy nemzetközi verseny belülről

Mivel Magyarországon a cheer még fiatal sportnak számít, a hazai versenyek is ennek megfelelően családiasak. Van, hogy a sportolók nyomdát kapnak a kezükre, a nézők pedig színes karszalagot, de a beléptetés után igazából már mindenki szabadon mozoghat a verseny helyszínén, a csarnokban nincsenek elkülönített szektorok. Bár van előre beosztott melegítési idő, de ezt igazán komolyan senki sem figyeli, piercing checkről és dopping vizsgálatról, pedig még senki sem hallott. Éppen ezért lehet sokkoló élmény minden sportoló számára az első nagy nemzetközi versenye, mivel itt egészen más szabályok vannak, amiket a  rendezők szigorúan be is tartatnak. Mire kell hát számítani, hogyan érdemes készülni? 

Mit vigyek magammal?

Egy nagy nemzetközi versenyen gyakran több ezer sportoló is részt vesz, ezért mindenképp hosszú napra (vagy akár napokra) érdemes felkészülni. Kerüljön ezért a  táskába a verseny ruhán, cheer cipőn, csuklószorítón, smink cuccon kívül egy kényelmes melegítő szett is (még nyáron is!), vagy akár egy kisebb pokróc, polifoam, és párna is jól jöhet. Ez utóbbiak elsőre viccesen hangozhatnak, de ezeket a versenyeket gyakran rendezik hatalmas sportcsarnokokban, az öltözők pedig nem ritkán a föld alatti szinteken kapnak helyet. Pad vagy más ülőhely szinte sosincs elég, a hideg beton padlón, vagy csempén ülni egész nap pedig nem a legjobb érzés.

Fontos, hogy legyen nálunk annyi étel, amivel kihúzhatjuk az egész napot. Az energiaszeletek és cukros üdítőitalok itt most jól jöhetnek, de ha a versenyzés és az eredményhirdetés között sokat kell várni, akkor kiadósabb szendvicsek, vagy sós péksütemények is legyenek nálunk, különben a nap végére teljesen megutálhatjuk a sok cukros nassolnivalót. A folyadékpótlás szintén nagyon fontos, egy kis palack szénsavmentes vizet és némi szőlőcukrot még a melegítőtérbe is érdemes magunkkal vinni.

Bár talán magától értetődő, de lehetőleg minél kevesebb fontos iratot, vagy értéket vigyünk magunkkal a versenyre, amit lehet, azt hagyjuk inkább a szálláson. Praktikus a nagy sporttáska mellett, amiben az egész napi felszerelésünk van, egy kisebb tornazsákkal is készülni, amiben egész nap magunkkal vihetjük a legfontosabbakat (víz, szőlőcukor, zsepi, esetleg telefon és power bank) a lelátókra, vagy akár a melegítőtérbe is.

A nagyobb versenyeken mindig van lehetőség cheer felszerelés vagy más kiegészítők, ajándéktárgyak vásárlására is, a legtöbb versenynek például van az adott évre tervezett hivatalos pólója is. Ha ilyeneket szeretnénk venni, mindenképp készüljünk az adott ország valutájával is, mert a bankkártyás fizetés nem mindig lehetséges.

 

Mozgás a verseny helyszínén

A legtöbb nagy versenyen a sportolók egy úgynevezett pass-t kapnak (általában tenyérnyi méretű színes kártya, átlátszó műanyag tokban, színes nyakbaakasztóra rögzítve), amit a verseny talajon kívül mindenhol viselniük kell. Ennek betartását a biztonsági őrök többnyire szigorúan ellenőrzik, nem érdemes tehát pass nélkül elindulni az öltözőből, mert nem fogunk messzire jutni. 

A pass továbbá megmutatja, hogy a versenyhelyszín mely zónáiba vagyunk jogosultak belépni. A nézőknek fenntartott lelátó sajnos a legtöbb esetben kívül esik a versenyzők által bejárható zónából, így a versenyt nézni legtöbbször egy kevésbé jó rálátást biztosító, oldal lelátóról van csak lehetőség. A hazai versenyeken megszokott, a szőnyeg szélénél és a zsűri asztala mellőli szurkolás teljességgel elképzelhetetlen. Ugyanez igaz a verseny területre és a melegítőtérre is: ezeken a helyszíneken mindig csak azok a csapatok tartózkodhatnak, akiknek a menetrend szerint az adott időpontban erre jogosultak.

Melegítés és Versenyzés

A melegítés és a versenyzés élménye egy nagy nemzetközi versenyen leginkább egy reptéri check-inhez hasonlítható. Különböző állomások vannak, amiket nem lehet teljesíteni sem korábban, sem később, csak a kijelölt időpontban (pont, mint a beszállókapunál való belépést), személyazonosságunkat fényképes igazolvány segítségével ellenőrzik, különböző biztonsági ellenőrzéseken kell átesnünk, és ha egyszer belekezdtünk, nem igazán van lehetőség visszafordulni. Éppen emiatt fontos, hogy a melegítőtérbe induláskor, már minden szükséges felszerelés nálunk legyen, mert az öltözőbe visszatérni már nem lesz lehetőségünk.

What You Missed If You Weren't In Daytona Today! - Varsity.com

Az alábbi lista segíthet, abban, hogy semmi fontosat se hagyjunk hátra:

  • Teljes cheer ruha minden szükséges kiegészítővel (masni, hajgumi, hosszú zokni) legyen rajtunk!
  • Ne felejtsük el átvenni a cheer cipőt!
  • Ha szükségünk van csuklószorítóra, fáslira, vagy egyéb rögzítő eszközre, azt vegyük föl, vagy legyen nálunk!
  • (Pompon, tábla, megafon – amennyiben van szurkolás a verseny gyakorlatban)
  • Víz, zsebkendő, szőlőcukor, lányoknak esetleg rúzs, egy utolsó pillanatos smink igazításhoz
  • Pass és személyi igazolvány

Átmozgatás és keringésfokozás

Az edzés eleji bemelegítés rövid verziója. Ezt a csapatok gyakran még a hivatalos melegítési folyamat előtt elkezdik, (általában a folyosókon) hogy ezzel is időt nyerjenek.

Személyazonosság ellenőrzése

A folyamat felgyorsítása érdekében a sportolók ABC rendben sorakoznak föl, személyi igazolványukat felmutatva léphetnek be a melegítőtérbe, belépéskor a személyi igazolvány és a versenykönyv adatait összenézik. A passokat és az iratokat ezután az edzők összegyűjtik, és a verseny talajról való lejövetelig megőrzik.

Stuntok melegítése

A stuntok bemelegítésére nem mindig jut egy teljes talaj, gyakran egy kisebb területen van csak lehetőség az elemek átnézésére. Erre versenyenként eltérő, hogy mennyi a megszabott időkeret, de általában nem több, mint 8-10 perc. Ha valami nem megy elsőre vagy másodjára, mindenképp tovább kell haladni, mert a szervezőket nem fogja meghatni a könyörgés, a kiszabott idő letelte után azonnal át kell adni a helyet a következő csapatnak.

Lejárás és fullout(?)

A nagy versenyeken a melegítőtérben mindig van a verseny talajjal megegyező méretű talaj is, ahol a sportolóknak lehetőségük van a gyakorlatot zenére lejárni, vagy részben vagy teljesen megcsinálni. Itt sem szokott igazán több idő jutni egy csaptra, mint 8-10 perc, a hátralévő időt gyakran hatalmas kijelzőkön mutatják, a zenét akkor is lehúzzák, akár egy piramis közepén is, ha a csapat még nem fejezte be a gyakorlatot.

Fontos megjegyezni, hogy a verseny legstresszesebb pontja ez a két állomás, a stuntok melegítése és a lejárás. Kevés az idő, mindenki feszült, és nincs igazán idő hibázni. Éppen ezért érdemes erre már előre fejben úgy készülni, hogy akkor is képesek legyünk megőrizni a higgadtságunkat, ha valami nem sikerül a melegítéskor. 

8 Things You Didn't Know About NCA All-Star Nationals - Varsity.com

Piercing check

A nemzetközi versenyeken nagyon szigorúan veszik az ékszerek viselésére vonatkozó tilalmat, fülbevalóval, vagy egyéb piercinngel tilos talajra lépni. A leragasztást sem minden esetben fogadják el, így érdemes a nehezen eltávolítható ékszereket előre kiszedni, hogy ne ott a helyszínen, az utolsó pillanatban kelljen küzdeni a kivételükkel. Fontos tudni, hogy a nem látható helyen viselt ékszerek egy részét is ellenőrzik, mint például nyelv vagy fogékszereket, a köldök piercinget pedig akkor is kiszedetik, ha amúgy a ruha anyaga eltakarja a hasat.

Várakozás

A legtöbb versenyen általában a piercing check a talajra lépés előtti utolsó lépés, ezután már nincs más dolgunk, mint várni, amíg szólítanak minket. Itt sokszor még van lehetőség mosdóba menni, inni, szőlőcukrot enni vagy éppen rúzst megigazítani, és általában a tornazsákokat is ezen a ponton kell letenni, gyakran nagyméretű műanyag gyűjtőládákba.

A szőnyegre lépés

Egy nagy versenyen talajra lépni gyakran sokkoló érzés. Éles fények, hatalmas lelátók, és egy végtelenül hosszú zsűri panel (gyakran 10-15 bíró értékeli a gyakorlatokat). Fontos azt is tudni, hogy egy ilyen versenyen nem fordulhat elő, hogy egy hiba észrevétlen marad. A gyakorlatokról videofelvétel készül, általában két szögből is, a zsűri asztaláról, és az egyik hátsó sarokból is, így minden apró hibát, vagy esetleges szabálytalanságot (például hiányzó spotter) figyelembe tudnak venni.

A gyakorlat visszanézése

A talajról való lejövetel után általában a sportolóknak lehetőségük nyílik gyakorlatuk azonnali visszanézésére egy nagyképernyős tévén. Sajnos megállítani a felvételt, visszatekerni, vagy újra nézni itt sincs lehetőség, mert szinte rögtön át kell adni a helyet, a következő csapatnak.

(Funstunt és) Eredményhirdetés

A nagy versenyek eredményhirdetéseire gyakran csak késő este kerül sor, funstuntra a verseny talajon nem minden esetben van lehetőség. Nagyobb mezőnyök esetén nem mondják végig a teljes sorrendet, általában csak az első 3 csapatot szólítják a szőnyegre, először véletlenszerű sorrendben. Miután már mindhárom csapat a szőnyegen áll, utána jelentik be hátulról haladva sorban a helyezéseket. Azok a csapatok, akik negyedikként, vagy még hátrébb végeztek, általában csak a győztes kihirdetése után tudják meg helyezésüket.

Championship & Events | Varsity Europe

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk