Nagy cheer cipő kalauz – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Nagy cheer cipő kalauz

A cheerleadinghez szerencsére nincs szükségünk semmilyen speciális felszerelésre vagy öltözékre, főleg a kezdetekkor. Nem kell más, mint egy kényelmes edző ruha (flyereknek érdemes testhezálló fazont választani), egy pár tiszta talpú, benti használatra fenntartott sportcipő, és már mehetünk is az első cheer edzésünkre. Ha azonban megtetszik a sport, egyetlen kiegészítőre mégis érdemes idővel beruházni, ez pedig a cheer cipő. Ez a hagyományosan fehér, speciális talpkialakítású cipő különösen a flyerek esetében fontos, ezért, ha valaki base pozíciót tölt be, nem feltétlenül szükséges kifejezetten cheer cipőt vennie. Mégis mire érdemes tehát figyelni? Számít-e a szín, az anyag vagy a márka? Hol lehet beszerezni? Az alábbiakban igyekszünk minden kérdésre választ adni!

Milyen cipő kell egy cheer edzésre?

A cheerleading edzéseket legtöbbször tornateremben tartják, rugalmas tornász talajon, vagy rugó nélküli szőnyegen. Értelemszerűen ezért mindenképp készülnünk kell egy váltás cipővel, hogy kinti sportcipőnkkel ne szennyezzük be a talajt.

Akár base, akár flyer pozíciót töltünk be, fontos, hogy a cipő stabil tartást adjon lábunknak, éppen ezért az osztott talpú tánccipőket és a puha, kötött anyagból készült “zokniszerű” cipőket érdemes messziről elkerülni. Base-eknél a kezdetekben más megkötés nincs is, az első edzéseken a cipő színe és formája teljesen lényegtelen, szinte bármilyen sportcipő megfelelő lehet. Flyerként nem is lehet, de baseként sem ajánlott mezítláb vagy zokniban edzeni, mert igen fájdalmas érzés, amikor a cipőben emelő másik base emelés közben véletlenül a lábunkra lép.

Bal: osztott talpú tánccipő – flyereknek egyáltalán nem alkalmas viselet, Jobb: sem base-eknek, sem flyereknek nem ajánlott, mert nem tartja elég stabilan a bokát

A flyerek azonban hosszútávon már nem vehetnek fel akármilyen sportcipőt, mert egy nem megfelelő talp kialakítású cipő nagyon megnehezítheti a base-eik életét. Egy átlagos sportcipő (futó vagy fitness)  talpa legtöbbször túl széles ahhoz, hogy a base-ek stabilan meg tudják fogni, a tapadást biztosító barázdák és rücskök pedig fájdalmas zúzódásokat is okozhatnak nekik. Éppen emiatt, ha nem is szaladunk rögtön a boltba egy új cipőért, érdemes egy lehetőleg keskeny és viszonylag sima talpú cipőt hozni az edzésekre.

Fent: Széles talpú futócipő – a base-ek rémálma, mert kényelmetlen és nehéz rendesen megfogni, flyereknek még rövidtávon sem igazán ajánlott, base-eknek edzésre megfelelő. Lent: Keskeny fazonú, sima talpú sportcipő – A kezdetekben flyereknek is teljesen megfelelő. A színük miatt azonban fellépésekre vagy versenyzésre egyik cipő sem alkalmas.

Cheer cipő vásárlás – versenyzéshez és fellépéshez

Ha fellépésre, vagy versenyzésre adjuk a fejünket, a megfelelő cipő beszerzése elkerülhetetlen. Bár ma már a cheer cipő piacon is többféle szín megtalálható (egyes amerikai csapatok az utóbbi időben már feketében versenyeznek), a hagyományos cipő szín a tiszta fehér. Ez igaz a magyarországi csapatokra is, így akár valódi cheer cipőt szeretnénk venni, akár csak egy sima sportcipőt, mindenképpen a fehérek közül válogassunk, lehetőleg olyan darabot választva, amit nem díszítenek eltérő színű csíkok, vagy nagy, látványos, eltérő színű márkajelek.

Ha base pozíciót töltünk be a csapatban, és nem szeretnének kifejezetten cheer cipőt venni, úgy könnyen találhatunk megfelelő darabot a hazai sportáruházak (pl. Decathlon, Sportfactory, Hervis stb.) valamelyikében.

Magyarországi sportboltban is kapható tenisz cipők, base-eknek tökéletes választás, ha nem szeretnének cheer cipőt venni. Talpkialakításuk miatt flyereknek nem ajánlott.

Flyereknek azonban mindenképpen érdemes egy igazi cheer cipőt beszerezniük, mert hosszútávon sokkal kényelmesebbnek fogják érezni ők is, és base-eik is. A cheer cipők talpa mindig lekerekített és viszonylag sima, anyaga puhább gumi, mint más, nem erre a sportra kifejlesztett cipőké.

Felül: tenisz cipő talpa Alul: cheer cipő talpa

Kifejezetten cheerleadereknek készült cheer cipőt itthon nem igazán lehet kapni, ezért itt csak az online rendelés jöhet szóba valamelyik közeli országból (Ausztria, Németország), ahonnan még megfizethető a postaköltség. Ez utóbbi csökkentésének érdekében a legtöbb csapat csoportosan is szokott cipőt rendelni évente 2-3 alkalommal, az ilyen lehetőségeket az edzők mindig előre jelzik.

Cheer cipő márkák

Európában két nagyobb márka van jelen a piacon, a Varsity és az Nfinity. Rajtuk kívül gyárt még cheer cipőket a Nike és az Adidas is, valamint Amerikában közkedvelt márka a Rebel. Ezek közül a Varsity cipői a leginkább megfizethetőek, a legolcsóbb modell már 40 Eurótól is elérhető.

A cheer cipők kialakításában is két nagy csoportot különíthetünk el. Az egyik csoportba tartoznak a  teljesen zárt műbőr cipők, a másikba pedig azok, amiket hálós betétekkel tesznek szellőssebbé és könnyedebbé.

Hogy melyiket választjuk, az már tényleg egyéni preferenciánkon és pénztárcánkon múlik, de általában elmondható, hogy a teljesen zárt cipők szorosabban tartanak, ezért több flyer is azokat kedveli inkább. Persze mások pedig éppen a hálósra esküsznek és használják már évek óta, mivel ezek a cipők utánozhatatlanul könnyűek, ami tagadhatatlanul előnyös tulajdonság a stuntoláshoz.

Egy cheer cipő átlagos élettartama 2 év, de persze ez nagyban függ az edzések számától, és a csapatban betöltött pozíciótól is. Általánosságban elmondható, hogy a flyerek cipője hamarabb elkopik a sok fogdosástól, gyűrögetéstől. Mivel egy fél számmal nagyobb vagy kisebb cipő komoly problémákat okozhat, rendelés előtt mindenképpen érdemes kölcsönkérni a régebbi tagok cipőjét egy felpróbálás erejéig, hogy eldönthessük, az adott modellből pontosan melyik méretre van szükségünk.

Karbantartás és csere

Természetes jelenség, hogy a kezdetben vakítóan fehér cheer cipő idővel beszürkül, itt-ott kisebb-nagyobb sérülések, horzsolások keletkeznek rajta. Élettartamuk meghosszabítása érdekében fontos, hogy cipőnket valóban csak edzéseken és versenyeken viseljük, más (szabadtéri) sportra ne használjuk. A cheer cipőket nem érdemes mosógépbe tenni, különösen nem magasabb hőfokozatú programra. Langyos szappanos vízzel, esetleg egy régi fogkefe segítségével könnyen megtisztíthatjuk cipőnk külsejét, belül pedig alkalmazhatunk fertőtlenítő, szagtalanító hatású spray-eket is, amennyiben szükségesnek érezzük. A cheer cipő cseréje akkor válik elengedhetetlenné, amikor a cipőn keletkezett lyukak és szakadások már veszélyeztetni kezdik a sportolók komfortérzetét vagy biztonságát.

Lelőhelyek és már kipróbált darabok

Varsity Touchedown, Varsity Cheerleader II, Nfinity Vengeance, Varsity Ascend

www.cheershop.at  vagy www.shop.varsity-europe.com

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk