Kiből lehet cheerleader? – ELTE-BEAC Cheerleader Szakosztály

Kiből lehet cheerleader?

Hát bárkiből! Pontatlan kérdésre pontatlan válasz ugyebár. Mégis ezt a kérdést teszitek föl nekünk a legtöbben, az őszi vagy tavaszi csatlakozási lehetőségek idején. 

“Életkori megkötés van? Előképzettség szükséges? Csak vékony lányok jöhetnek? Fiúk is csatlakozhatnak? Nem baj ha nem vagyok hajlékony?” 

Ezekre a kérdésekre azonban lehetetlen érdemben válaszolni, hiszen minden attól függ, pontosan milyen cheerleader is szeretne lenni valaki. Táncos vagy akrobatikus? Versenyző vagy hobbi sportoló?

Nézzük is át gyorsan a legfontosabb különbségeket, és ismerkedjünk meg az ELTE Cheer Team csapataival!

Cheerleading vagy Cheer Dance?

Cheer dance

Táncos műfaj kemény talajon (parkettán), az ELTE csapataiban kizárólag lányok vannak, elengedhetetlen kellékük a pompon. Ha mindened a ritmus, és nem riasztanak a bonyolult koreográfiák sem, ez a neked való műfaj! Az ELTE csapatában táncolhatsz hobbi szinten, és idővel csatlakozhatsz a fellépős csapathoz is, de a Dance Team táncosaként belekóstolhatsz akár a versenyzésbe is. 

Kezdő cheer dance és fellépős csapat

A fellépés és a verseny két egészen más világ. A fellépős csapat tagjai gyakran táncolnak sportcipőben, mert a talaj alkalmatlan a forgócipő viselésére. Koreográfiájuk általában egyszerűbb, de gyakran jelentősen hosszabb, mint amit a versenycsapat táncol. Előfordul hogy az Ultrabalaton célvonalánál ünneplik a befutókat, máskor a magyar jégkorong válogatott nézőit szórakoztatják a lelátók közötti lépcsősorokon táncolva, de néha megesik az is, hogy a Puskás musical színpadán találják magukat. Fellépőruhájuk mindig a rendezvény jellegéhez igazodik, hajukat általában lazán kibontva viselik tánc közben.

Persze nem állítjuk, hogy egy teljesen kezdő táncos néhány alkalom után már fellépésekre járhat, de szorgalmas gyakorlással, a fellépős csapathoz való csatlakozás nem elérhetetlen álom.

Ki csatlakozhat?

Elsősorban lányok, alkattól, előképzettségtől és életkortól függetlenül. A hajlékonyság és a táncos múlt persze előny, de ezek nélkül is szívesen látnak bárkit, aki csatlakozni szeretne.

Versenyzős csapat

A versenyzőktől komoly elköteleződést várnak el az edzők, számukra a csapat edzései mindig elsőbbséget kell hogy élvezzenek. Koreográfiájuk összetett és precíz, és bár a versenyen bemutatott gyakorlat hossza nem több, mint 2 perc 15 másodperc, mégis hatalmas  állóképességet követel meg tőlük. A gyakorlat kivitelezéséhez elengedhetetlen a lelkiismeretes alapozás: nyújtás, erősítés és rengeteg gyakorlás. Pomponjaik kisebbek a fellépős pomponoknál, hogy a lehető legkevésbé akadályozzák őket a forgások és feszes karmozdulatok kivitelezésében. A versenyzők kizárólag forgócipőben táncolnak, versenyruhájuk zárt, hosszú ujjú, rövid szoknyában vagy testhezálló nadrágban végződő dressz. Hajukat szoros kontyba fésülik, sminkjük pedig erős és kifejező, de megjelenésük összességében sosem lehet túl kihívó.

Természetesen a versenycsapat tagjai is járhatnak fellépésekre, de ehhez részt kell venniük a fellépős edzéseken is, hogy megtanulhassák az éppen aktuális koreográfiát.

Ha valaki nem csak csapatban, de duó formációban is kipróbálná magát, versenyzőként erre is lehetősége nyílik.

Ki csatlakozhat?

Ide is lányokat várnak leginkább, továbbá a versenyzők esetében már fontos a táncos előképzettség, a hajlékonyság, a jó mozgáskoordináció és természetesen a ritmusérzék is. Kezdő táncosként sosem lehet egyből a versenycsapatban kezdeni, az alapokat mindig a kezdő edzéseken és a fellépős csapatnál kell elsajátítani.

Cheerleading

Akrobatikus műfaj, a sportolók sportcipőben, rugós vagy rugó nélküli szőnyegen edzenek. Az ELTE csapatánál kezdő és versenyző szinten is vannak fiúk és lányok egyaránt, 14 éves kor felett bárkit szívesen látnak. A kezdők itt nem versenyeznek és fellépésekre sem járhatnak, a haladó sportolóknak viszont már rengeteg lehetőségük van; a versenyek mellett gyakran szerepelnek nagyobb rendezvényeken vagy akár tévéműsorokban is. Neked találták ki ezt a sportot ha látványos emeléseket szeretnél megtanulni és tudásoddal a zsűrit és a közönséget egyaránt lenyűgüzni. Ha erős vagy, legyél base, és dobd a flyereket a magasba, vagy fiúként akár egyensúlyozd őket egy kezeden a fejed fölött! Ha pici vagy és könnyű, és a magasság sem szédít, gyere flyernek, és pördülj-fordulj a levegőben repülve!

Az ELTE Cheer Team tagjai melegítenek egy fellépés előtt

A cheerleadingben a versenyzők egyenruhájának elengedhetetlen része a fehér sportcipő (cheer cipő), amit a lányok néha hosszabb szárú fehér sportzoknival viselnek. A lányok öltözéke testhezálló rövidnadrág, esetleg miniszoknyával kiegészítve, hosszú ujjú felsőjük gyakran szabadon hagyja a hasukat. Hajukat többnyire copfba fogják, és nagyméretű masnival, vagy színes hajgumival (scrunchie) díszítik. A fiúk ruhája Magyarországon általában nincs túl díszítve, nadrágjuk lehet térdig érő short vagy egyenes szabású hosszúnadrág, felsőjük testhezálló rövid vagy hosszú ujjú póló. Pompont csak a lányok használnak, de ők is csak kivételes esetekben (szurkolás, fellépés), a gyakorlat zenés részében nincs semmi a kezükben.

Kezdő cheerleading

Aki nem volt korábban cheerleader, neki mindenképpen a kezdők edzését kell először meglátogatnia. Az edzők itt mindig az alapoktól kezdik az oktatást (pl. combon állás és nyakba ülés), így senkinek sem kell sérüléstől tartania.

A kezdők csapatban még nem versenyeznek, de felléphetnek a karácsonyi gálán, és kisebb kategóriákban (pl. group stunt) már ők is benevezhetnek a versenyekre, ha szeretnék megmérettetni magukat.

Természetesen akinek idevágó sport múltja van (sportakrobatika, szertorna, akrobatikus rock and roll, fitness) az hamar kinövi a kezdő edzéseket, és esetleg meghívást kaphat egy haladóbb csapatba is.

Ki csatlakozhat?

Bárki, aki elmúlt már 14 éves, és ki szeretné próbálni a cheerleadinget, nemtől, alkattól és előképzettségtől függetlenül.

ELTE Coed – Team Gold

Az ELTE Cheer Team egyik legújabb középhaladó csapata a koedukált, Gold néven futó felnőtt cheer csapat. Ide azok a sportolók jöhetnek, akik már túl vannak a kezdeti alapozáson, és tudásuk már elérte azt a szintet, hogy megpróbálkozhassanak a csapatszintű versenyzéssel is. Mint minden más versenycsapatba, ide is az edzők döntése alapján kerülhetnek be a sportolók, mert ők tudják felmérni, meg van-e a bekerüléshez szükséges tudásuk.

Ki csatlakozhat?

Aki már elsajátította az alapokat, és akit jelentkezése után az edzők beválogatnak. A versenyzők belépéskor elkötelezik magukat az egész szezonra (szeptembertől júniusig), vállalva, hogy részt vesznek a csapat minden edzésén. A csapatba fiúkat és lányokat egyaránt várnak.

ELTE All Girl Team

Az ELTE Cheer Team felnőtt női csapata évek óta működik, a sportolók között egyaránt vannak veterán, tapasztalt versenyzők, és tehetséges, a szükséges alapokat már a kezdő edzésen vagy a Gold csapatban elsajátított újoncok. A csapathoz csak lányok csatlakozhatnak, amiből értelemszerűen következik, hogy mindenféle testalkatú emberre szükség van; az erős és magas, valamint a pici és könnyű lányokra egyaránt.

Ki csatlakozhat?

Azok a haladó szinten lévő női sportolók, akiket jelentkezésük után az edzők beválogatnak. A versenyzők belépéskor elkötelezik magukat az egész szezonra (szeptembertől júniusig), vállalva, hogy részt vesznek a csapat minden edzésén.

ELTE Coed – Team Black

Az ELTE Cheer Team legrégebbi és legmagasabb szintű csapata. Tagjai között többségében vannak a veterán, hosszú évek óta aktívan versenyző sportolók. A haladó szintű férfi sportolók itt találkozhatnak a számukra leginkább kihívást jelentő feladatokkal, a versenygyakorlat kivitelezéséhez erejükre és technikájukra is nagy szükség van. A csapat lány base-ei kivétel nélkül tapasztalt emelők, akik ha erőben nem is, de technikában bármikor képesek felvenni a versenyt a fiúkkal is. Itt flyer tényleg csak az lehet, aki már nehezebb elemek elsajátítására is képes, a hajlékonyság náluk elengedhetetlen követelmény.

Ki csatlakozhat?

Azok a haladó szinten lévő férfi és női sportolók, akiket jelentkezésük után az edzők beválogatnak. A versenyzők belépéskor elkötelezik magukat az egész szezonra (szeptembertől júniusig), vállalva, hogy részt vesznek a csapat minden edzésén.

 

Támogatóink

Velük már sikeresen együttműködünk